W ostatnim roku coraz bardziej doceniamy naturę i możliwość przebywania na jej łonie. To sprawia, że planując tegoroczne wakacje, coraz więcej osób rezygnuje z ekskluzywnych hoteli i zagranicznych wczasów na rzecz naszej rodzimej agroturystyki. Ośrodków proponujących tzw. wczasy pod gruszą nie brakuje. Jak więc wyróżnić się swoją ofertą i zyskać zainteresowanie i zaufanie letników?

Czystość i komfort to podstawa

Miejski zgiełk, szybkie tempo życia, zanieczyszczenie środowiska, a także nie ma co ukrywać, obostrzenia pandemiczne sprawiają, że coraz więcej mieszczuchów chce uciec na łono natury. Właśnie dlatego, gospodarstwa agroturystyczne i domki pośrodku niczego cieszą się coraz większą popularnością. Chętnych na wypoczywanie blisko przyrody nie brakuje, jednak nie brakuje również i gospodarstw zapraszających letników. Nic więc dziwnego, że wielu z ich właścicieli szuka w Google odpowiedzi na pytanie: Agroturystyka – co zrobić, aby zacząć zarabiać na agroturystyce? Jeśli też jesteś w tej grupie, musisz wiedzieć, że do przyjazdu turystów przeciąga wygoda. Komfortowe i czyste pokoje, łazienka, a także przestrzeń wspólna pozwalająca spędzić udane wakacje. Udogodnienia, które doceniane są przez turystów, to codzienna zmiana pościeli i ręczników, sprzątanie pokoju, udostępnienie kosmetyków.

Pamiętaj, że czystość obiektu i pokoi jest jedną z najczęściej komentowanych w opiniach kwestią. Co więcej, posprzątane i gustownie zaaranżowane wnętrza lepiej prezentują się również na zdjęciach, które wyróżniają się na tle innych.

Przestrzeń do miłego spędzenia czasu

Głównym celem agroturystyki jest możliwość obcowania z naturą. Umożliwią to okoliczne tereny spacerowe oraz szlaki piesze i rowerowe. Jednak prowadząc gospodarstwo agroturystyczne, musisz też zadbać o odpowiednią przestrzeń na podwórzu. To zaaranżować możesz na rozmaite sposoby – im ciekawiej, tym lepiej. To, czego nie może w niej jednak zabraknąć to miejsca na ognisko lub grilla, placu zabaw dla maluchów, miejsca do relaksu – ławeczek, hamaków, bujanych foteli. Część podwórza warto też przeznaczyć na miejsca parkingowe oraz stojaki na rowery czy inny sprzęt służący do rozrywki. Jeśli prowadzisz duże gospodarstwo agroturystyczne, przestrzeń podwórza powinna być podzielona tak, aby każdy z turystów znalazł w niej wytchnienie i chwilę spokoju.
Smaczna domowa kuchnia i lokalne produkty

Wakacje w agroturystyce to dla mieszkańców miasta nie tylko okazja do odpoczynku, ale i spróbowania regionalnej kuchni oraz posmakowania naturalnych produktów spożywczych. Jeśli więc chcesz się wyróżnić na tle innych gospodarstw, zadbaj o ofertę gastronomiczną. Ważne jest, aby znalazły się w niej swojskie rarytasy najlepiej z własnego ogródka lub zagrody. Świeże jaja na śniadanie, własnoręczne robione wędliny czy pieczony chleb, przeciągnie każdego smakosza dobrego jedzenia.

Ciekawym pomysłem będzie nie tylko serwowanie swoim letnikom tradycyjnych posiłków, ale też przygotowywanie koszy piknikowych, powitalnych czy na pożegnanie. Za zaletę przez turystów postrzegana jest też możliwość zakupu regionalnych i naturalnych produktów, które można zabrać ze sobą po zakończeniu pobytu.

Domowa i ciepła atmosfera

Jako gospodarz musisz zadbać nie tylko komfort swoich gości, ale i dobrą atmosferę. W Twoich progach powinni oni czuć się jak w swoim własnym domu, a nie jak niechciani intruzi. Przyjazne nastawienie i uśmiech są więc niezbędny, tak samo, jak duża doza cierpliwości i chęć pomocy nawet w najmniejszych sprawach.
Pomoc i odpowiedzi na wszystkie pytanie to jednak nie wszystko, co buduje pozytywne skojarzenia z miejscem wypoczynku. Również ważne jest, aby gospodarz proponował różnego typu aktywności. Wspólne śniadania, wieczorne biesiadowanie przy ognisku, warsztaty z lokalnej kuchni, nauka pieczenia chleba, robienie masła czy kamienie zwierząt pozwoli turystom dobrze się bawić, a przy tym zapamiętają Cię jako przyjaznego gospodarza. Pamiętaj jednak, nic na siłę. Niektórzy z odwiedzających będą oczekiwać ciszy i spokoju, a także niekoniecznie będą chcieli się integrować – jako gospodarz musisz to uszanować i pozwolić im na to.