To, że Polska jest potentatem wśród firm produkujących żywność, wiedzą wszyscy w Europie. Polska żywność to produkty zdrowe, smaczne i doceniane przez konsumentów. Jak podaje Eurostat, w zeszłym roku wysłaliśmy za granicę produkty spożywcze o wartości 27,5 miliarda euro, co stanowi swoisty rekord. Tylko w ciągu zaledwie 9 miesięcy w 2017 roku sprzedaliśmy o 13% więcej, niż rok wcześniej. Stanowi to dowód na potwierdzenie dobrej kondycji polskich eksporterów żywności.
Polska żywność – co możemy zaoferować
Najbardziej popularne polskie produkty eksportowe wśród żywności to mięso, drób, jaja, ryby i jabłka. W czołówce jest również polski nabiał. Polska jest również jednym z największych producentów łososia przetworzonego w Unii Europejskiej. Polski eksport żywności to przede wszystkim eksport produktów nieprzetworzonych: mięso, zboża, lub wstępnie przetworzonych: zagęszczony sok jabłkowy, mrożone owoce. Ubezpieczyciele na rynku kredytów kupieckich mówią o dwucyfrowej dynamice wzrostu eksportu polskiej żywności. Jednak aby utrzymać sprzedaż na stałym poziomie, trzeba wciąż promować produkty na nowych rynkach. Polska jest liderem w eksporcie żywności. Aż 40% polskich produktów rolno-spożywczych jest sprzedawana za granicą. Rosnąca produkcja żywności jest spowodowana notorycznie zwiększającym się eksportem na świecie.
Polska żywność w 2017
Najważniejszymi produktami spożywczymi sprzedawanymi za granicą w 2017 roku były mięso oraz produkty mleczarskie, a ich łączny udział produktów mlecznych w eksporcie żywności przekroczył 31%. Polska branża mleczarska zawdzięcza tak duży skok wysokim cenom produktów mlecznych na świecie i konkurencyjnym cenom polskich producentów. Okazało się również, że liderem w tej branży okazały się lody. W ciągu pierwszej połowy 2017 roku wysłaliśmy za granicę aż 23% więcej lodów, niż rok wcześniej, co dało 104 miliony euro zysku. W 2017 roku wartość eksportu polskiej żywności wzrosła o 13% do roku 2016 co daje 22,7 miliarda euro zysku, a dynamika wartości eksportu była większa od importu, co przyczyniło się do zwiększenia dodatniego salda obrotów handlowych.
Gdzie sprzedajemy polską żywność?
Polska żywność jest eksportowana w znacznej mierze do państw Unii Europejskiej, trafia tu 83% produkcji spożywczo-rolnej. Największym odbiorcą są Niemcy, dalej jest Wielka Brytania oraz Holandia i Włochy. Największy udział w strukturze eksportu miał żywiec, mięso i przetwory 21%. Na drugim miejscu znalazły się ziarno zbóż i jego przetwory 12%. Po 8% w strukturze eksportu miały: cukier i wyroby cukiernicze oraz produkty mleczne. Nabiał generował największy przychód z eksportu, aż 1 790 milionów euro, w tym: sery i twarogi 620 miliony euro.
Polska żywność w przyszłości
Polska żywność świetnie nadaje się do promowania Polski za granicą oraz budowania świadomości w krajach, gdzie jest mało firm żywnościowych. Aż 47% przedsiębiorstw spożywczych uważa, że fakt pochodzenia z Polski pomaga im sprzedawać swoją żywność. Jest w tym prawda, ponieważ jakość żywności z Polski jest bardzo dobra. Spece od sprzedaży uważają, że w przyszłości najbardziej perspektywiczne wydają się wschodnie rynki, a także dalsze, jak azjatyckie, bliskowschodnie, afrykańskie oraz Ameryki Północnej. Jak na razie trafia tam zaledwie 12% polskiego eksportu. Jeśli polscy producenci chcą dalej się rozwijać, jak do tej pory, należy patrzeć wciąż na nowe rynki.