To, że Polska jest potentatem wśród firm produkujących żywność, wiedzą wszyscy w Europie. Polska żywność to produkty zdrowe, smaczne i doceniane przez konsumentów. Jak podaje Eurostat, w zeszłym roku wysłaliśmy za granicę produkty spożywcze o wartości 27,5 miliarda euro, co stanowi swoisty rekord. Tylko w ciągu zaledwie 9 miesięcy w 2017 roku sprzedaliśmy o 13% więcej, niż rok wcześniej. Stanowi to dowód na potwierdzenie dobrej kondycji polskich eksporterów żywności.



Polska żywność – co możemy zaoferować

Najbardziej popularne polskie produkty eksportowe wśród żywności to mięso, drób, jaja, ryby i jabłka. W czołówce jest również polski nabiał. Polska jest również jednym z największych producentów łososia przetworzonego w Unii Europejskiej. Polski eksport żywności to przede wszystkim eksport produktów nieprzetworzonych: mięso, zboża, lub wstępnie przetworzonych: zagęszczony sok jabłkowy, mrożone owoce. Ubezpieczyciele na rynku kredytów kupieckich mówią o dwucyfrowej dynamice wzrostu eksportu polskiej żywności. Jednak aby utrzymać sprzedaż na stałym poziomie, trzeba wciąż promować produkty na nowych rynkach. Polska jest liderem w eksporcie żywności. Aż 40% polskich produktów rolno-spożywczych jest sprzedawana za granicą. Rosnąca produkcja żywności jest spowodowana notorycznie zwiększającym się eksportem na świecie.



Polska żywność w 2017

Najważniejszymi produktami spożywczymi sprzedawanymi za granicą w 2017 roku były mięso oraz produkty mleczarskie, a ich łączny udział produktów mlecznych w eksporcie żywności przekroczył 31%. Polska branża mleczarska zawdzięcza tak duży skok wysokim cenom produktów mlecznych na świecie i konkurencyjnym cenom polskich producentów. Okazało się również, że liderem w tej branży okazały się lody. W ciągu pierwszej połowy 2017 roku wysłaliśmy za granicę aż 23% więcej lodów, niż rok wcześniej, co dało 104 miliony euro zysku. W 2017 roku wartość eksportu polskiej żywności wzrosła o 13% do roku 2016 co daje 22,7 miliarda euro zysku, a dynamika wartości eksportu była większa od importu, co przyczyniło się do zwiększenia dodatniego salda obrotów handlowych.

Gdzie sprzedajemy polską żywność?

Polska żywność jest eksportowana w znacznej mierze do państw Unii Europejskiej, trafia tu 83% produkcji spożywczo-rolnej. Największym odbiorcą są Niemcy, dalej jest Wielka Brytania oraz Holandia i Włochy. Największy udział w strukturze eksportu miał żywiec, mięso i przetwory 21%. Na drugim miejscu znalazły się ziarno zbóż i jego przetwory 12%. Po 8% w strukturze eksportu miały: cukier i wyroby cukiernicze oraz produkty mleczne. Nabiał generował największy przychód z eksportu, aż 1 790 milionów euro, w tym: sery i twarogi 620 miliony euro.

Polska żywność w przyszłości

Polska żywność świetnie nadaje się do promowania Polski za granicą oraz budowania świadomości w krajach, gdzie jest mało firm żywnościowych. Aż 47% przedsiębiorstw spożywczych uważa, że fakt pochodzenia z Polski pomaga im sprzedawać swoją żywność. Jest w tym prawda, ponieważ jakość żywności z Polski jest bardzo dobra. Spece od sprzedaży uważają, że w przyszłości najbardziej perspektywiczne wydają się wschodnie rynki, a także dalsze, jak azjatyckie, bliskowschodnie, afrykańskie oraz Ameryki Północnej. Jak na razie trafia tam zaledwie 12% polskiego eksportu. Jeśli polscy producenci chcą dalej się rozwijać, jak do tej pory, należy patrzeć wciąż na nowe rynki.

Kredyt dla rolnika pomoże w rozwoju gospodarstwa

Każdy rolnik może w pewnym momencie stanąć przed problemem braku pieniędzy na rozwój lub działanie swojego gospodarstwa. Gdy z różnych przyczyn nie można...

Czy warto inwestować w nowy sprzęt rolniczy?

Każdy przedsiębiorca stara się ograniczać koszty, bo przecież wiadomo – mniejsze koszty przy takich samych przychodach oznaczają większe zyski. Zasada ta dotyczy także...

Wspólna promocja polskich nasion rolniczych i ogrodniczych

„Polskie nasiona” to nazwa nowego konsorcjum, którego celem jest promocja odmian roślin rolniczych i ogrodniczych w kraju oraz na rynkach zagranicznych. Inicjatywa...

Czym jest rolnicza choroba zawodowa?

Każdego roku choroby zawodowe dotykają bardzo wielu pracowników. Zagrożeni są nimi także rolnicy. Rocznie KRUS wypłaca prawie 200 jednorazowych odszkodowań z tytułu...

Kredyt hipoteczny dla rolników – co musisz wiedzieć przed podjęciem decyzji

Kredyt hipoteczny dla rolników jest wieloletnim zobowiązaniem, dlatego warto ustalić, z czym wiąże się jego zaciągnięcie. Jakie warunki powinna spełnić...

Na czym polega zabieg T2 w zbożach?

Wykonanie zabiegu T2 to działanie kluczowe dla prawidłowego rozwoju roślin i obfitych zbiorów. Dowiedz się, na czym polega i kiedy należy go wykonać. Na czym polega...